Novini.bg се свърза с Владимир Величков по повод военния конфликт между

...
Novini.bg се свърза с Владимир Величков по повод военния конфликт между
Коментари Харесай

Владимир Величков пред Novini.bg: България трябва да запази неутралитет и добри отношения с Русия

Novini.bg се свърза с Владимир Величков по повод военния спор сред Русия и Украйна.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 2074
Кой е Владимир Величков?

От 1992 до 1998 година е началник на дирекция " Контрол на търговията със артикули и технологии с допустима двойна приложимост " в Министерството на стопанската система. Бил е шеф на Дирекцията " Международно следена търговия " в Министерството на стопанската система и секретар на Междуведомствената комисия за експортен надзор и неразпространение на оръжия за всеобщо заличаване.

 

Въпрос: Преди месец никой не вярваше, че ще се стигне до боен спор, само че към този момент 13-ти век войната е реалност. Какъв е вашият коментар?

Отговор: Този въпрос е обвързван най-много с политиката, а не толкоз със самото въоръжение на двете страни. Ако се върнем обратно в историята в последните години обратно, ще забележим, че този спор тлее от доста години. Беше ясно, че ще има ескалация и ще се стигне дотук. Не знам дали множеството от хората, които разясняват, в миналото действително са ходили в Украйна. По-специално, в Донецк, Луганск или Харков. Но аз съм ходил. Затова мога да кажа какво се е случвало там и защо става дума. Общо-взето хората там бяха подложени на много сериозен напън, не желая да употребявам по-силни думи, в последните години. От една страна, спорът, който стартира има своята логичност. Не може за една или доста страни да се гледа по един метод, да се употребява един аршин, а за друга да не се обръща внимание, никой да не обръща внимание какво се е случвало там и така нататък Аз съм ходил, видял съм и знам защо става дума. Ситуацията там можеше да ескалира и много преди сегашния спор.

Въпрос: Факт е, че Европа постанова наказания. България ги поддържа. Днес имаше развиване. Премиерът сподели, че не сме съгласни с частта, която директно касае България, а точно доставките на нефт и газ.

Отговор: Не може веднъж да приказваш едно, повторно – друго, трети път - трето. Това не е детска игра. Вече имахме един подобен 10 години, който заран имаше едно мнение, на обед – друго, а вечерта – трето. Не може да приказваш по този метод. Човек би трябвало да седне и да мисли. Затова имаш съвтници. По принцип, човек би трябвало да седне и да мисли, преди да прави, каквото и да е. Според мен, България би трябвало да запазим безспорен неутралитет. Има доста аргументи за това. Те са исторически, както и самото отношение сред българския и съветския народ. Едно е един, двама или пет, или петдесет политика да вършат обещано нещо, да разясняват дадени неща, да желаят дадени неща, а пък напълно друго е какво мисли българският народ. Без българският народ да се е произнесъл какво мисли по въпроса, никой няма правото да взима решения просто ей по този начин, тъй като на него по този начин му харесва. Понеже съм бил очевидец на това нещо – България имаше войска, а в този момент няма. В годините, заради външен напън и тъкмо заради решенията на необразовани политици, България в този момент няма съвсем никаква войска. Или имаме една смешна войска. Реално видяно, по този начин или другояче България би трябвало да резервира безспорен неутралитет. Ние сме ужасно подвластни от Русия за доста неща. Още повече, че българските компании имат доста положителни връзки с съветските в годините. Можете да видите на една карта, която е дадена в интернет, кои са страните, които са наложили наказания. Ако хванем да гледаме, че Китай, Индия, Бразилия, Аржентина – това е повече от половината на популацията на земята, не е наложило наказания. Ако би трябвало да забележим, че съвсем цяла Азия, Африка и цяла Южна Америка не са измежду тези, които са наложили наказания. Ако би трябвало да забележим даже една Турция – член на НАТО, е по този начин и по този начин, само че въпреки всичко се пробват да водят гъвката политика. На фона на това, което вършат българските политици, е цялостно безсрамие и цялостно неуважение на българския народен интерес. Това, че Европа постанова наказания – дано. Тя ще си търпи следствията от това. Политиците бяха длъжни да седнат и да се схванат на масата. Бяха длъжни да създадат по този начин, че да не се стигне до този спор. Защо толкоз години бяха глухи и слепи за това, което се случваше в тези райони, а в този момент единствено могат да упрекват? Ами когато падаха бомби, даже на българска територия, когато Белград беше бомбардиран? Защо тогава критерият беше друг? Не можем да имаме разнообразни критерии за едно и също нещо. Ако критерият е един, той би трябвало да е същият. България би трябвало да резервира безспорен неутралитет и положителните си връзки с Русия.

Въпрос: Войната, обаче, е реалност. Какви са Вашите наблюдения над въоръжението на двете страни?

Отговор: Украйна не беше и към момента не е, въпреки че към този момент е ударена на доста места, не беше неприятно въоръжена страна. Украйна беше в десетката на въоръжените страни. Беше сносно въоръжена. Имат много фабрики, създават доста неща. Те създават доста положителни противотанкови системи. Изключително положителни, които се продават на доста места по света. Украйна беше добре въоръжена, имаше доста здрава войска. И към момента имат и съумяват да удържат на доста места. В последните години Украйна сякаш не е наблегнала доста на тези неща, което е огромна неточност. Нали знаете – в случай че не храниш личната си войска, ще храниш непознатата. Ако Украйна беше наблегнала съществено в последните години на модернизиране на въоръжените си сили, може би нещата нямаше да наподобяват по този метод. Но от друга позиция, Русия го направи. В последните години Русия акцентира извънредно доста на модернизиране на въоръжените си сили. Например, хеликоптерите на МиГ-24, Миг-28 бяха осъвременени и направени доста съвременни. Самолетите им. Гледам, че има Су-25 и Су-27. Украинските водачи са подготвени да летят на тези самолети, не на вятъра се разяснява това нещо. Както и на Миг-29. МиГ-29 е страховит аероплан. Човек би трябвало да е доста във вътрешността в нещата, само че който го е гледал и го е виждал от близко, гледал е техническите му параметри и знае защо става дума, в случай че този аероплан се кара от добър водач. И във Формула 1 може да му дадеш страховит автомобил, само че в случай че водачът е гола-вода, нищо няма да стане. МиГ-29 има изключителни параметри и е доста добър аероплан. Нищо че след него идват МиГ-31, МиГ-33, като някои от тях са рационализация на МиГ-29. Украинците имаха даже и тези неща, само че не могат да противодействат на извънредно осъвременената съветска войска сега. Защо руснаците напредват постепенно и за какво се получава това сега? Гледали сте го по новините и знаете защо става дума. На доста места към този момент се получава партизанска война, а това е страшна работа. Ако се води партизанска война, тъй като съм бил наблюдаващ на събитията в Сараево от първи ред, е ужасно. Един човек може да удържи 15-20 и така нататък Тогава към този момент има доста провали по цивилното население. Ако военните сили на Русия вършат всичко допустимо да запазят популацията, ще бъде ужасно мъчно. Не могат да се получат коридорите. Само в един град са съумели да извадят популацията. Затова настъплението се получава по-бавно. Някои хора пишат и споделят: „ Русия, тъй като не влезе за два или три дни в Киев, еди-какво си “. Тези хора не схващат нито от военна тактичност, нито от нищо. За да влезеш за два дни, би трябвало да сринеш целия град. Това е неуместно. Това ще е грубо. Дори военните едно време са се били на полетата, а не в градовете. Така че, съгласно мен, популацията би трябвало да бъде непокътнато по всевъзможен метод. Иска ми се този спор да завърши час по-скоро, да седнат и да се схванат на масата.

Въпрос: Какви са вашите визии чисто военно и механически? Има ли аспект спорът да завърши?

Отговор: Ако се стигне до партизанска война, може би ще остане доста дълго време. Дано да не съм прав. Ако тръгнат да се бият за всяка постройка в Киев, това ще е страшна работа. Киев е двумилионен град. Представяте ли си какво знамение ще бъде? Имам другари там, както и в други градове в Украйна. Има ситуирани установки в квартали, по площади. Колкото и да е точна една ракета, в случай че има и малко отклоняване, ще удари кооперациите, блоковете и жилищата към площада. Дори да се отклони напълно малко.

Въпрос: Това, което тормози света и от което се стреснахме, беше пожара към Запорожката АЕЦ.

Отговор: Това е тематика, по която всеки си има някакво мнение. Никой няма интерес да стане нещо там. Най-малко Русия. Тук влизаме в мнения. Мога да ви кажа моето мнение, само че ми е доста мъчно да разисквам тази тематика, тъй като след това някой ще каже, че заемам нечия страна. Атомните централи не би трябвало да се пипат никога, тъй като това ще е ужасия за цяла Европа. Знаем какво се случи преди време, когато беше гръмнал „ Чернобил “, знаем за облаците, които се образуват. Това, че руснаците съумяха да я овладеят, е било стратегическо положително решение. Има прекомерно доста субекти, които са подготвени да създадат всичко единствено и единствено да създадат свиреп зулум. Това са избрани групировки в Украйна. Те са огромният проблем.

Въпрос: Къде е мястото и ролята на България по отношение на апелите да помогнем с оръжие на Украйна? Имаме ли капацитета?

Отговор: Не. Ние сме с толкоз занулена войска като въоръжение и всичко, че няма накъде. Нямаме съвсем никакво въоръжение. Толкова сме зле, че няма накъде. Купуваме измислени бронирани коли, някаква техника, която не ни би трябвало. България е дребна страна и не може да има атакуваща войска или войска. България би трябвало да може да се отбрани, а нямаме съвсем никакви ракети. Всичко е нарязано и унищожено в годините. Почти никакви или остаряло въоръжение. На пръстите на едната ми ръка ще се изброят самолетите ни, които летят. Какви самолети имаме ние? Няколко самолета МиГ-29, които летят, и Су-25. Те не са осъвременени, а това, че вероятно са осъвременени едвам или две бройки, ще ви дам за съпоставяне, че Турция има 500 самолета. Купуваме някакви самолети, дават се 3 милиарда. Българският народ би трябвало да знае къде са му отишли парите. Дадени са милиарди левове за пазаруването на едни картинки, които тъй като имало ковид, не били подготвени и щели да станат през 2025 година Това е срамно и безобразно.

Въпрос: До 2025 година няма кой да пази небето ни. Така ли да кажем?

Отговор: Абсолютно. Турция може да ни пази. Разчитаме на съдружници. Пълно безсрамие. Това е безусловно закононарушение на тези, които управляваха и подписаха тези контракти. Които под напън се поддадоха направиха тази поръчка и хвърлиха милиарди. Ние не сме богата страна. Да хвърлят над 2 милиарда лева за F-16. F-16 не е толкоз добър аероплан. Поп-добре да бяха купили от Франция „ Мираж “-ите или от Швеция „ Грипен “-ите, само че не и F-16. Но и това не е решението, тъй като има по-хубави самолети от тях. За тези 2 милиарда не беше нужно да се купят тези самолети, трябваше да се купят ПВО-та (комплекси за противовъздушна отбрана). За 1 милиард България можеше да закупи ракети, с които да си резервира небето, границите, ракети със междинен обсег на деяние. Но тези, които управляваха – този от Вътрешна македонска революционна организация и този, който беше министър-председател, позволиха това безсрамие да се поддадат на напън заради избрани аргументи. Това е към този момент политическа тематика, само че тук съм безапелационен. България можеше да купи ракети за милиард, които са значими. С другия 1 милиард можеше да купи самолети. Но самолети, не Ф-16. Турция единствено преди година и нещо закупи от Русия С-400. Турция е страна от НАТО. Как може Турция да може да си закупи, а пък България – не. Това е най-хубавата система. Вече има и С-500 и С-550. Мисля, че има и още по-модерни уреди. Как те могат да купят, само че не и ние? Защо ние би трябвало да купуваме от Съединени американски щати нещо на картинки, а да не купим нещо, което е действително и работи? Това е въпрос към политиците. Това е едно безсрамие, тъй като това са 2 милиарда на българския поданик.

Въпрос: Ние изнасяли ли сме оръжие към Украйна, тъй като ние също имаме произвеждане?

Отговор: Очаквах да ми зададете този въпрос. Ще кажа единствено следното нещо: от години тази комисия, която създадохме през 1994-1995 година, не работи, както би трябвало. Няма експерти в нея. В момента изрично. Няма хора, които да знаят защо става дума. Комисията се състои от няколко ведомства вътре. Не е единствено Министерство на стопанската система. Вътре са Министерство на вътрешните работи, ДАНС, Министерство на защитата и Министерството на външните работи. Няма метод да стане някакво нарушаване. Или би трябвало са доста необразовани, или това нарушаване да стане под някакъв напън. Това са двата разновидността. Оттук-нататък оставям коментара за вас. Политиците в България би трябвало да мислят преди да приказват и преди да подхващат някакви дейности. Преди всичко те са длъжни да пазят ползите на България и българския народ, а те не го вършат, изключително тези, които са сега и тези, които бяха през последните 10 години. Не съм привързан. България е ужасно подвластна геополитически освен от Русия, а от доста страни. Трябва да бъдем в положителни връзки и да се опитваме да организираме вярна политика, а не да скачаме повече от международните сили. Ние тъкмо това вършим в някои моменти. Другото нещо, което бих желал да кажа, е, че би трябвало добре да се намерения какво въоръжение би трябвало да закупи България и по какъв начин да се употребяват парите. Тези самолети към този момент са платени. Това нещо няма по какъв начин да бъде променено. Оттук-насетне би трябвало тези, които обмислят и взимат решения за това по какъв начин да се въоръжи българската войска, би трябвало да го обмислят добре. А не под натиска на този или оня. Това се случва. Ще ми се да кажа, че ми се желае политиците да не са продажни, само че това е сложна работа. А това е доста значимо.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР